Άρθρο γνώμης: Το τοπικό ποδόσφαιρο αργοπεθαίνει

Η περασμένη αγωνιστική χρονιά αποτελεί ορόσημο για το περιφερειακό ποδοσφαίρο της Ελλάδας, αφού με αφορμή το μητρώο συλλόγων που θέσπισε η κυβέρνηση, ενός θεσμού που  "έσκασε" και αποτελεί το πρώτο "κανόνι" του υπό κατάρευση, των Ε.Π.Σ.. Δυστυχώς η εξέλιξη αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς κι άλλες Ε.Π.Σ. της χώρας βρίσκονται προ του τέλους τους και αναμένεται να ακολουθήσουν αν δεν ληφθούν τα ανάλογα μέτρα. Άλλωστε πρόκειται για έναν αναχρονιστικό θεσμό, από την στιγμή που οι επαρχία αργοπεθαίνει, όπου δεν έχει πεθάνει ήδη και οι νόμοι ως διοικητική βαθμίδα έχουν καταργηθεί.

Συγκεκριμένα την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 σε δύο από τις 56 Ε.Π.Σ. της χώρας δεν διεξήχθη πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εκπρόσωπος τους στα play off ανόδου στην Γ Εθνική. Αυτές ήταν η Ε.Π.Σ. Λασιθίου και η Ε.Π.Σ. Γρεβενών. Στην περίπτωση του Λασιθίου ο λόγος της "αυτοκατάργησης" της, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο διαδίκτυο, ωφείλεται στο ζήτημα του περιβόητου μητρώου και της μη εγγραφής των τοπικών σωματείων σε αυτό. Ωστόσο στην περίπτωση των Γρεβενών το τοπίο είναι περισσότερο θολό. Οι πληροφορίες σχετικά με το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της συγκεκριμένης περιοχής στο διαδίκτυο είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Γεγονός από το οποίο συμπεραίνεται ότι παρά τα οποία προβλήματα, επικρατεί απαξίωση και αδιαφορία. Ακριβολογόντας αυτή η εξέλιξη κρίνεται απόλυτα λογική αν λάβουμε υπόψη μας και την δημογραφική κρίση που επικρατεί στην χώρα, όπως αναδείχθηκε και από την τελευταία απογραφή το 2021, με το μέλλον για πολλές περιοχές να προμηνύεται δυσοίωνο και την επαρχία να βαδίζει προς τον θάνατο της.

Παρακάτω επιχειρείται να συνοψιστεί η κατάσταση που επικρατεί σε ποδοσφαιρικό επίπεδο στις δύο προαναφερθείσες περιοχές.

Όσον αφορά το Λασίθι το ζήτημα της (αυτο) διάλυσης της οικείας Ε.Π.Σ. έχει ανώδυνα χαρακτηριστικά, αφού τα δύο από τα τα πέντε (δυνάμει) αστικά κέντρα (περιοχές) του νόμου εκπροσωπούνται στις Εθνικές κατηγορίες από τον Ο.Φ. Ιεράπετρας και τον Α.Ο. Αγίου Νικολάου, ενώ τα υπόλοιπα τρία (Σητεία, Νεάπολη/Οροπέδιο και Ζάκρος) βρίσκονται στον "αέρα".

Από την άλλη στα Γρεβενά, η επικρατούσα κατάσταση υποδηλώνει τον ποδοσφαιρικό αφανισμό της περιοχής. Συγκεκριμένα στα τρία αστικά κέντρα του νόμου (Γρεβενά, Δεσκάτη, Σαμαρίνα) φαίνεται να επικρατεί πλήρης απαξίωση και αδιαφορία για το ποδόσφαιρο, με τις ομάδες του Πυρσού Γρεβενών και του Καμβουνιακού Δεσκάτης, καθώς και του Κτηνοτροφικού Αστέρας Καλλιράχης (δυνάμει Σαμαρίνας) που πρόσφατα βρέθηκε στην Γ Εθνική να βρίσκονται στο... "πουθενά". Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι ότι αυτή η απαξίωση φαίνεται να επικρατεί μόνο στο ποδόσφαιρο ανδρών καθώς σε στο αντίστοιχο των γυναικών όπως και σε άλλα αθλήματα ο νόμος εκπροσωπείται κανονικά στις εθνικές κατηγορίες. Απουσία ενδιαφέροντος ή μήπως κάτι γίνεται λάθος από τους παράγοντες του τοπικού ποδοσφαίρου; Όσον αφορά την πόλη της Δεσκάτης και την ομάδα του Καμβουνιακού, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, η απαξίωση ωφείλεται σε αδιαφορία των τοπικών παραγόντων για αυτή.

Ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει μέριμνα των τοπικών φορέων, σε όλες τις περιοχές για την ανασύσταση των οικείων ποδοσφαιρικών συλλόγων. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλουν εκτός των άλλων και στην αναζωογόνηση των εκάστοτε περιοχών. Κατανοητές τυχόν δυσχέρειες ωστόσο αν υπάρχει συσπείρωση δυνάμεων, ακόμα και συγχωνεύσεις των πολλών και μικρών ομάδων σε ευρύτερους συλλόγους, μπορούν να υπερβληθούν. Σχετικά με το ζήτημα της σταδιακής αυτοκατάργησης των τοπικών πρωταθλημάτων, αυτό μπορεί να επιλυθεί με ολιστική αναδιάρθρωση του Ελληνικού ποδοσφαίρου από την βάση του, σε αντίθεση με τις αναδιαρθρώσεις - "μπαλώματα" που συμβαίνουν μέχρι σήμερα με εκκίνηση από την ομάδα κορυφή.

Σχόλια