Άρθρο γνώμης: Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα κατά... τύχη!

    Στην τελική τους ευθεία οδεύουν οι εγχώριες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της Ελλάδας για της φετινή αγωνιστική περίοδο. Συγκεκριμένα στην SL1 έπειτα από την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου διεξάγονται τα playoffs για την κατάκτηση του πρωταθλήματος καθώς και τα payouts για την παραμονή στην κατηγορία. Παράλληλα η κατάσταση στην SL2 και στην Γ Εθνική φαίνεται να σχηματοποιείται, με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος. Επιπλέον το ίδιο συμβαίνει (ή περίπου συμβαίνει!) στις χαμηλότερες κατηγορίες και στα πρωταθλήματα των κατά τόπους Ε.Π.Σ..
    Εκ πρώτης όψεως η παραπάνω κατάσταση είναι η αναμενόμενη ετήσια εξέλιξη σχεδόν σε κάθε Εθνικό πρωτάθλημα. Ωστόσο η εγχώρια ποδοσφαιρική πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πράγματι το φετινό πρωτάθλημα της SL1 παρουσιάζει εξαιρετικό, σχεδόν πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα ενδιαφέρον, με τέσσερις ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας, ενώ στα playoffs συμμετέχουν οι πέντε από τις έξι μεγάλες, από ιστορικοπολιτική άποψη, ομάδες της χώρας. Από την άλλη πλευρά στην SL2, διεξάγεται ένα πρωτάθλημα με πολλές ιστορικές και λαοφιλείς ομάδες, κάτι που από μόνο του αποτελεί βασικό κριτήριο για την εμπορικότητα της κατηγορίας. Παρόλα αυτά όμως η SL2 είναι μια απαξιωμένη από τους ίδιους τους διοργανωτές της εθνική κατηγορία (sic), τους αρμόδιους φορείς του ποδοσφαίρου καθώς και την SL1, η οποία λειτουργεί ως κλειστή λίγκα και τουρνουά καθώς οι ομάδες που προβιβάζονται σε αυτή τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστες. Από την πλευρά της η Γ Εθνική βρίσκεται σε μια διαρκή ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στο επαγγελματικό και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Πρόκειται για μια κατηγορία στην οποία βρίσκονται τόσο ιστορικές και λαοφιλείς ομάδες όσο και ομάδες από διάφορα χωριά και συνοικίες χωρίς ούτε βλέψεις αλλά ούτε και δυνατότητα για μεγαλύτερες αγωνιστικές διακρίσεις. Τέλος όσον αφορά τις Ε.Π.Σ. εκεί η κατάσταση είναι πραγματικά χαοτική. Ιστορικές και λαοφιλείς ομάδες ανταγωνίζονται (;) ομάδες χωριών και συνοικιών, αλλά και ομάδες - σφραγίδες χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές.
    Ακόμα η αβεβαιότητα και το χάος είναι διάχυτη στο σύνολο του Ελληνικού ποδοσφαίρου, με μοναδική εξέλιξη την SL1, εξαιτίας και του διακυβεύματος της κατάκτησης του Εθνικού πρωταθλήματος και της συμμετοχής στις Ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Αυτή είναι τόσο οικονομική αβεβαιότητα αφού τα έσοδα των ομάδων είναι περιορισμένα. Όσο και οργανωτική καθώς ο αριθμός των εθνικών κατηγοριών, των ομάδων που συμμετέχουν σε κάθε κατηγορία και των ομάδων που προβιβάζονται και υποβιβάζονται από κάθε κατηγορία είναι ασαφής. Με την πρώτη να είναι εκ των πραγμάτων αποτέλεσμα της δεύτερης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός το σύνολο των πρωταθλημάτων των Ε.Π.Σ. της χώρας διεξάγονται με την μορφή τουρνουά αφού ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτά με βαίνει μειούμενος, ενώ δύο Ε.Π.Σ. (Γρεβενών, Λασιθίου) της χώρας δεν έχουν ξεκινήσει καθόλου την φετινή αγωνιστική περίοδο, μια σχεδόν προδιαγεγραμμένη μοίρα και για ορισμένες άλλες στο μέλλον. Με τις αποχωρήσεις ομάδων από το πρωτάθλημα να υπάρχουν τόσο στην Γ Εθνική όσο και στην SL2 σχεδόν κάθε χρόνο.
    Ωστόσο τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί, όπως και σχεδόν σε όλους τους τομείς της χώρας, με τις ευθύνες να βρίσκονται και στα Μ.Μ.Ε. και στην (μη) ανάδειξή τους, είτε λόγω αδιαφορίας είτε λόγω άγνοιας. Άλλωστε έχει αποδειχθεί, εσχάτως με τον τραγικότερο τρόπο, ότι για να επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα της χώρας πρέπει να γίνουν "γόρδιος δεσμός"!

Σχόλια